HOT: JAMB 2019 UPDAES: JAMB Approves 160 as cut-off mark for 2019 Admission

POST UTME UPDATES: LIST OF SCHOOLS WHOSE POST UTME FORM IS OUT

ENTERTAINMENT: Get top trending music and entertainment gist

NNPC Recruitment Past Questions & Answers For All Subjects

NNPC Recruitment Past Questions & Answers For All SubjectsNNPC Recruitment Past Questions & Answers For All Subjects

NNPC English Language Past Questions And Answers

Which of the following words can be formed from the words in capital.
1) FINGERPRINTING A. Finger
B. Printings
C. Fern
D. Granite

Answer C
2) MADELEINE A. Deed
B. Date
C. Elder
D. Line

Answer D
3) ENVANGELISM A. manager
B. Glid
C. Slim
D. Ever

Answer C
4) DICTATION A. Icon
B. Tate
C. Ione
D. Data

Answer A

5) ECONOMICS

A. Economical
B. Come
C. Cooks
D. Song

Answer B

In law, trespass can be: the criminal act of going into somebody else’s land or property without permission of the owner or lessee; it is also a civil law tort that may be a valid cause of action to seek judicial relief and possibly damages through a lawsuit. In some jurisdictions trespassing is an offence or misdemeanour covered by a criminal code. In other jurisdictions, it is not considered a crime or penal in nature, property is protected from trespass under civil law and privacy acts. In England and Wales, despite the prevalence of notices asserting that “trespassers will be prosecuted”, unless the trespass is aggravated in some way, it will only be a civil wrong. Although criminal and civil trespass
laws vary from jurisdiction to jurisdiction, most have the following facets in common: Property owners and their agents (for example, security guards) may only use reasonable force to protect their property. For example, setting booby traps on a property to hurt trespassers or shooting at
trespassers are usually strictly forbidden except in extreme circumstances. Not all persons seeking access to property are trespassers. The law recognizes the rights of persons given express permission to be on the property (“licensees”) and persons who have a legal right to be on the property (“invitees”) not to be treated as trespassers. For example, a meter reader on the property to read the meter is an invitee, as would be a travelling salesperson, or a police officer seeking to execute a warrant.
6) It is very difficult to successfully prosecute someone for trespass. A. True
B. False
C. Can’t say

Answer : C
7) Property is only ever protected from trespass under civil law and privacy acts.

A. True
B. False
C. Can’t say

Answer :B

8) In Texas it is legal to use deadly force against trespassers after dark.

SEE ALSO  Heritage Bank Graduate Trainee Programme 2019 for Young Nigerians

A. True
B. False
C. Can’t say

Answer : C
9) Invitees are people who have been specifically invited onto the property by
the owner.

A. True
B. False
C. Can’t say

Answer : B

10) Aggravated trespass is a civil wrong and offenders cannot be prosecuted

A. True
B. False
C. Can’t say

Answer : B

Identify the relationship between the word pair in the question.
Select the answer where the word pair shown has the most similar relationship.

9) deplete : decrease
A. shun : avoid
B. overlook : find
C. danger : evade
D. like : detest

Answer : A
Explanation : Deplete and decrease are synonyms. Shun and avoid are synonyms.

10) anaesthetic : numb
A. vaccine : virus
B. disease : drug
C. sedative : drowsy
D. action : lunacy
Answer: C

Explanation : An anaesthetic makes something numb. A sedative makes something drowsy.

11) corrode : acid

A. shoal : bird
B. ocean : wave
C. pack : cat
D. pod : dolphin

Answer : D

Explanation: Heard is the collective noun for cows. Pod is the collective noun for dolphins.

12) evaporate : vapour

A. centrifuge : gas
B. petrify : stone
C. saturate : fluid
D. corrode : acid

Answer : B

Explanation : Vapour may be the result of evaporation. Stone may be the result of petrifaction.

13) welt : blow

A. fall : height B. strike : pain C. stain : spill D. throw : fly

Answer : C
Explanation : A welt is the result of a blow. A stain is the result of a spill.
14) paltry is to substantial as acute is to ——- A. angle
B. redundant
C. obtuse
D. sharp

Answer: C

Explanation : Paltry and substantial are opposites. Acute and obtuse are opposites.

15) chapter is to book as color is to ——-

A. hue
B. artist
C. palette
D. spectrum

Answer : D

Explanation : A book is divided into chapters. A spectrum is divided into colors.

16) liability is to asset as expenditure is to ——- A. income
B. payments
C. benefit
D.costs

Answer : A

Explanation : Liability and asset are opposites. Expenditure and income are opposites.
17) sculptor is to marble as painter is to ——- A. easel
B. artist
C. canvas
D. brush

Answer : C

Explanation : A sculptor works with marble. A painter works with canvas.
18) hold is to hatch as room is to ——- A. ship
B. window
C. space
D. door

Answer : D
Explanation : A hatch is the entrance to a hold. A door is the entrance to a room.

Instruction: Identify the relationship between the word group in the question.
Select the answer which fits best with the group.

SEE ALSO  NNPC Recruitment Past Questions & Answers – General Knowledge

19) nile, amazon, rhine

A. baltic
B. michigan
C. danube
D. victoria

Answer: C
Explanation: These are all rivers.

20) snake, lizard, tortoise

A. frog
B. crocodile
C. newt
D. toad

Answer : B

Explanation: These are all reptiles.

21) capricorn, aries, aquarius

A. gemini
B. zodiac
C. andromeda
D. astrology

Answer : B

Explanation: These are all signs of the zodiac.

22) ash, beech, elm

A. pine
B. Cactus
C. ivy
D. Oak

Answer : D

Explanation: These are all deciduous trees.

22) diamond, ruby, sapphire

A. gold
B. emerald
C. platinum
D. pearl

Answer : B

Explanation: These are all gemstones.

Identify the relationship between the word pair in the question.
Select the answer where the word pair shown has the most similar relationship.

23) submerge : dip

A. avoid : evade B. dismiss : ban C. plead : ask
D. crave : covet

Answer : C

Explanation: To submerge is the extreme of to dip. To plead is the extreme of to ask

24) bulky : streamlined

A. cluttered : neat
B. sleek : fast
C. bloated : sink
D. light : massive

Answer : A

Explanation: If something is bulky, it cannot be streamlined. If it is cluttered it cannot be neat.

25) rook : chess

A. cricket : ball
B. chip : poker
C. football : goal
D. swing : golf

Answer : B
Explanation: A rook is used in a game of chess. A chip is used in a game of poker.

26) satchel : bag

A. foot : shoe
B. cup : mug
C. hand : glove
D. top : hat

Answer : D

Explanation : A satchel is a type of bag. A top hat is a type of hat.

27) cohesion : unity

A. belief : denial
B. dearth : scarcity
C. fear : unknown
D. death : famine

Answer : B

Explanation: Cohesion leads to unity. Dearth leads to scarcity.

28) Choose the word most nearly opposite in meaning to – heed

A. ignore
B. express
C. converse
D. attend

Answer : A

30) Choose the word most nearly opposite in meaning to – frustrate

A. mollify
B. pacify
C. encourage
D. irritate

Answer : C

31) Choose the word most nearly opposite in meaning to – abandon

A. keep
B. discover
C. recover
D. locate

Answer : A

32) Choose the word most nearly opposite in meaning to – mordant

A. serene
B. gentle
C. penetrating
D. acerbic

Answer : B

33) Choose the word most nearly opposite in meaning to – dissonance

SEE ALSO  2019 ipNX Nigeria NYSC, Pre-service & I.T Internship Program for Nigerian Students & Graduates

A. note
B. conformist
C. chord
D. harmony

Answer : D

34) Choose the word most nearly opposite in meaning to – refute

A. believe
B. prove
C. allow
D. contradict

Answer : B

35) Choose the word most nearly opposite in meaning to – sedentary

A. exciting
B. inanimate
C. wearisome
D. active
Answer : D

36) Choose the word most nearly opposite in meaning to – compromise

A. confrontation
B. concession
C. indulgence
D. allowance

Answer : A

37) Choose the word most nearly opposite in meaning to – opulence

A. magnanimity
B. abstinence
C. moderation
D. poverty

Answer : D

38) Choose the word most nearly opposite in meaning to – deliberate

A. purposeful B. conscious C. accidental D. intentional

Answer : C

39) Choose the word most similar in meaning to – mesmerize

A. contradict
B. fascinate
C. attack
D. confuse

Answer : B

40) Choose the word most similar in meaning to – quirky

A. appreciation
B. ungrateful
C. interruption
D. peculiar
Answer : D

41) Choose the word most similar in meaning to – exonerate

A. deteriorate
B. convey
C. deliberate
D. absolve

Answer : D

42) Choose the word most similar in meaning to – consecrate

A. dedicate
B. decay
C. appease
D. plead

Answer : A

43) Choose the word most similar in meaning to – lament

A. mourn B. impulse C. peril
D. fraud

Answer : A

44) Choose the word most similar in meaning to – manipulate

A. gerrymander B. condescend C. conciliate
D. deviate

Answer : A

45) Choose the word most similar in meaning to – abstruse

A. simple
B. unadorned
C. painful
D. perplexing
Answer : D

46) Choose the word most similar in meaning to – incorporeal

A. unbiased
B. insubstantial
C. deceptive
D. agricultural

Answer : B

47) Choose the word most similar in meaning to – undermine

A. subvert
B. demand
C. depreciate
D. dishearten

Answer : A

48) Choose the word most similar in meaning to – ignominious

A. thorough
B. senseless
C. discomfiting
D. vague

Answer : C

49) Which word means – to waste away; to wither

A. atrophy
B. shrink
C. desiccate
D. contract

Answer : A

50) Which word means – to understand; to figure out

A. dissemble B. improvise C. Cosset
D. fathom
Answer : D

 

Shares
Tags:

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *